Andelslandbruk og kronkrage

Også er vi på luke-dugnad. På Dysterjordet Andelslandbruk. Jeg er heldig og kan konsentrere meg helt og fullstendig om å luke gulrotrader. Jeg liker å luke. Liker å se hvilke ugras jeg finner. Det er forresten de fullstendig vanlige: Meldestokk, meldestokk og meldestokk. En del vassarve. Litt vindelslirekne, rødtvetann, vrangtvetann, frømelde. Svært lite rotugras (phuuu…). Mye gjetertaske…apropos gjetertaske: Den kan spises sier min sidemann mens vi luker. Han er fra Kina. Sier at der brukes gjetertaske som mat, vokkes og freses. Jøss, sier jeg. Og smaker på gjetertaske. Unge individ har en frisk smak. En liten antydning av karse; de er forresten ganske nære slektninger. Vi luker og luker i gulrotradene. En vindelslirekne er viklet rundt en gulrotplante, og jeg luker ved en feiltagelse opp gulrota. Ops…ser meg rundt ingen har sett det; jeg stikker fingeren ned i jorda: Planter forsiktig, men kontant den lille, ved en feiltagelse opprøskete gulrot. Trøkker til jord, håper det vil gå bra, luker videre: Meldestokk og meldestokk og meldestokk. Håper å finne et rart ugras. Luker en tranehals. En fliktvetann. Men meldestokk meldstokk meldestokk. Noe vassarve. Så sier Håkon: Vi tar matpause. Det er fint. Håkon orienterer om ditt og tatt. Høsteplaner. De ulike sortene. Hva som kan høstes i dag.

Jeg kikker litt rundt etter eksotiske ugras. Det er lite å finne (…og det er jo strengt tatt fint). Men finner i allefall noe kronkrage Glebionis coronaria. Vel. Det viser seg ikke å være ugras. Det er noen selvsådde rester. Fra i fjor. Håkon forteller at den da ble dyrket som salatvekst. Jøss, tenker jeg. Brukes denne slektningen av det gamle og klassiske åkerugraset gullkrage Glebionis segetum som salatvekst? Googler og finner: “Shungiku eller spiselig krysantemum Chrysanthemum coronarium (komm.: Er synonym for Glebionis coronaria) stammer fra Middelhavsområdet hvor den har spredt seg til Europa, Afrika og Asia. Der har den forvillet seg og tilpasset seg lokale forhold. I Vesten er den fortsatt mest kjent som prydplante. Shungiku er en takknemlig, relativt hardfør plante med karakteriskisk smak og fortjener større plass i sortimentet av bladgrønnsaker”.

Det er deilig å lære noe nytt om planter. Det er deilig å få være med på andelslandbruk. Luke og høste. Store, gode tidligpoteter; både lysegule og røde. Nam-nam! Det gjør ingenting om det er en grå og fuktig, tidlig høstdag. Og det er store klinete, jordklumper på støvlene. Nå gå hjem. Nå vaske seg. Nå spise middag av selvhøstede grønnsaker.

Anders Often, andelshaver

kronkrage

andelslandbruk@dysterjordet.no

Leave a Reply Text