Vi hauglegger grønt

Hvordan får dere det til? Vi komposterer! Alt går i komposten. God kompostering er nøkkelen til lykke. Kompost! Du bare mååå kompostere! Kompostlykke! Varmkompost. Kaldkompost! Meitemarkkompost: Bokashi! Kompost på én to tre. Kompost er hagebrukerens sjel og innvoller. Compost – a key ingredient in organic farming! Utvilsomt det ene mantra for enhver miljøvennlig grønnsakdyrker.

Og selv har vi lært oss varmkompostering av husholdningsavfall etter at vi kjøpte oss vår svarte og kompakte KompostBjørn-dunk. Vi er glad i den. Den putrer og damper. Og all verdens matrester blir mer eller mindre omdannet til svartbrun masse. Av og til står dampen opp. Av og til blir det litt for fuktig. Det stopper opp. Det lukter vondt. Men vi får KompostBjørn igang igjen. Med halm, blader litt omrøring med den store korketrekkeren som følger med.

Kompostering på jordet er noe annet. Gunnar lærte oss det i går, denne nydelige og klare og vakre høstdagen. Også i år i haug, ikke ranke. Vi la opp én stor haug. Først noen pinner og kvister nederst. Så lag på lag på lag. Vekselvis med planterester og jord. Som en butterdeig. Og vi tråkket og tråkket. Hoppet opp og ned på haugen etter som den vokste. Det er utrolig hvor mye grønnsakavfall selv ei slik ganske lita såte kan romme. Trillebår på trillebår. Fange på fange. Til slutt dekket vi haugen med et tynt lag jord. Og så halm. Og noen pinner og stokker helt til slutt for å holde halmen på plass. Hvis det skulle komme en oktober-november-kastevind.

Det ble en flott haug. Rett sør for den gamle. Det ser nesten hauglagt ut. For vi la det i haug – vi kunne lagt lenke. Det ville ikke vært det samme. Ikke samme monument.

Anders Often, andelshaver

komposthaug

Leave a Reply