Det spirer og gror – vi er i rute!

salat snart klar

Det har kommet godt med regn i det siste, så heldigvis har det ikke vært prekært å få ut vanningsanlegget ennå, men hvis det er noen som vil bistå med det kan de melde seg til anleggsgruppa.
Et par fra gartnergruppa er godt i gang med urtespiralen, og  de siste to ukene har vi hatt 8 elever fra 10. trinn ved Steinerskolen i Ås på praksis i 4 dager, – og de har vært effektive og til stor hjelp, med både luking, planting, såing og luking. Tusen takk til dem!
tomatplanterVi har fått plantet ca 130 tomatplanter i tunnelen av 16 (!) ulike sorter her om dagen. All løk og purre er satt, og nesten all kål er i jorda. Sellerirot, squash, sylteagurk og slangeagurk også. Gulrot, dill, bladpersille, persillerot, pastinak, fennikel, bondebønner, buskbønner, sukkererter (grønne, gule og lilla), rødbeter, gulbeter, polkabeter og grønngjødsel er sådd og alle potetene er satt.
Apropos poteter. Jeg er flau over, og beklager at jeg har bestilt altfor mye potet i år – det dobbeltedugnad av i fjor (500 kg). Det var en glipp. Så, hvis avlingene slår til er det bare å allerede nå begynne og tenke på hvordan du skal lagre all poteten du vil få i høst. Vi har satt potet på et par områder som egentlig var tiltenkt grønngjødsel. Mangold skal plantes ut denne uka sammen med resten av grønnkålene.
Fuglene (kaier) er i år igjen til besvær. De har nappet opp mesteparten av indianermaisen (mais imange farger) som vi plantet. I fjor forsynte de seg av bønne- og ertespirer, i tillegg til å dra opp masse løk. I år var det maisen de fattet interesse for. bønnestativNeste hold med mais (gul sukkermais) blir å sette under duk! Rotta som spiste opp alle gresskarfrøene som var sådd, og som trolig har overvintret i redskapsboden, fikk vi has på. Nye gresskar har blitt sådd, og de plantes ut neste uke hvis temperaturene går litt opp. Ellers har det ikke vært særlig press av andre skadedyr. Kun litt smågnaging fra jordlopper på kålplantene under de varmeste, tørre dagene, og litt gnafsing fra snegler på noe salat. Rapsåkeren ved siden av oss står i full blomst, og heipilerka jubler høyt i sky. Nå er det bare å håper på godt grovær, så vil nok jordet bugne i løpet av juni!
hilsen Håkon

Comments are closed.