Det gror i tunnelen

Som vedtatt på årsmøtet kjøpte vi inn en veksttunnel i år, tunnelskjelett_regnbuehovedsakelig beregnet på oppal av småplanter og noe til varmekjære vekster. Vi fant tunnelen brukt på finn.no, så vi fikk mye for pengene! Men aberet var at det ikke fulgte med oppsettingsanvisning, og det viste seg også at ikke alle delene hadde blitt med heller. Siden alt skjer samtidig i løpet av kort tid på vårparten fikk vi ikke til å få den på plass i tide til oppalet, så det gjorde jeg hjemme i egen hage og drivhus i år. Jeg satt opp hyller og bygget bord i hagen for å få plass til alle plantene, og med litt rulering gikk det på et vis.

innidrivhusDenne sesongen har jeg fylt veksttunnelen med chili (“Jamaican Bell” og “Moruga” – sistnevnte ble kåret til verdens sterkeste i 2012), gresskar, squash, basilikum – men også litt tomat. Egentlig hadde jeg ikke tomat på planen i år, men var så heldig å få byttet til meg ca 70 tomatplanter mot 100 meter maisplast! Tomatplantene er et godt utvalg av uvanlige sorter (feks “Rav” og “Native Sun”), hvor alle er fra frø fra tomater fra Århus andelsgård, som jeg fikk med etter et besøk der i fjor (mye opprinnelig fra https://www.adaptiveseeds.com/). Plantene var små, kom seint i jorda og jeg har ikke fulgt dem opp godt, men det ser ut til at det blir noen tomater “læll”.

veksttunnelBasilikumen går i potter og blir plantet ut straks. De er ennå litt små. Et lite felt i tunnelen vil jeg også sette av til frøproduksjon for Solhatt. Vi skal prøve å produsere litt dillfrø til dem av typen “Mammoth”, og det blir kanskje mot bytte for litt frø til neste sesong. Vi får se hvordan det går. Uansett er det interessant å være med på å fremme norsk produksjon av grønnsaksfrø – det finnes det faktisk svært lite av! Jeg har i år tatt frø av all asiatisk bladgrønt som gikk i blomst tidlig i sesongen. Disse tenkte jeg så i kasser slik at vi kan høste bladgrønt utover i sesongen når det blir kaldere.

hilsen gartner Håkon

andelslandbruk@dysterjordet.no

Leave a Reply Text