Ubudne gjester på jordet

Det er noen som ikke har andeler eller leser høstemeldinger, men som likevel forsyner seg på jordet. De er en del av det biologiske mangfoldet, men fordi vi ikke vil ha dem der kaller vi de skadedyr. Og de gir oss stadig utfordringer.

Tidligere i sommer var det jordlopper som forsynte seg godt av endel salater. Jordloppene er biller, men spretter som lopper. Du kan fortsatt finne de på salater og kål, men de gjør mindre av seg.

brunsnegle

Brunsnegl

Når temperaturen synker på kvelden og det blir fuktig i gresset tyter brunsneglene (iberiasnegler) frem fra sine mørke, fuktige gjemmesteder i kantvegetasjonen. De fleste holder seg heldigvis langs gjerdet, men noen har også begynt å spise seg innover på jordet. Heldigvis i sneglefart, så de har ikke vold så stor skade. Ennå. Landbruksrådgivningen hadde ikke så mange gode råd annet enn å “importere” leopardsnegler for å så la naturen balansere det ut. Leopardsneglen spiser nemlig iberiasneglene (se artikkel i Dagbladet).

Etter at vi oppdaget sneglene og også så at kålen hade blitt spist på har vi tatt et par runder langs gjerdet med Nemaslug – et nematodemiddel som funker på den måten at hvis brunsneglene får i seg nematodene (som innehoder bakterier) dør de – og siden de er kannibaler vil neste brunsnegle som gafler innpå sin artsfrende, så få i seg nematodene, og så dø, og så bli spist av andre brunsnegler igjen osv osv. Slik sprer det seg, og tar knekken på sneglene en etter en. Hundrevis av snegler har blitt klippet opp, dyppet i nematodeblanding og lagt ut som åte – men det er nok vanskelig å bli helt kvitt problemet. Vi får bare håpe naturen tar ansvar og utjevner ubalansen etterhvert, slik den ofte gjør. En god del kålplanter har tydelig preg av å ha blitt spist på.

fugleskremsel

Fugleskremsel i kålfeltet

Men det viste seg at dette ikke bare er snegler. Duene forsyner seg visst også godt av kålen, i tillegg til bønnespirer. Dette har i følge landbruksådgivningen vært et stort problem for mange grønnsaksdyrkere i år, senest nevnt i deres siste nyhetsbrev. Det er ikke mye som hjelper annet enn fugleskremsler (bl.a. cd-er som man kan henge opp) eller netting. Vi har satt opp noen enkle fugleskremlsler, og inntil videre ser det ut til at det har begrenset skadene. Jeg har observert få duer og kaier i åkeren siden de ble satt opp, heldigvis. Kanskje de finner mat andre steder.

andelslandbruk@dysterjordet.no

Leave a Reply Text