Nytt fra gartner’n uke 30

En uke med vekslende regn og sol gjør godt for plantene, og mange vekster begynner å skyte fart! Men det blåser også veldig mye på jordet, og noen av vekstene påvirkes litt av dette. Noe av squashen og betene sturer litt i vinden, men de får opp tempoet på veksten så fort de får litt størrelse!

Denne uka har det vært mye luking, særlig gulrotfeltet trengte en skikkelig omgang – noe som fortsetter over helgen. Det var ikke bare gulrøttene som har hatt gode forhold under agrylduken, der har nemlig også ugresset skutt i været. Flere felter har blitt rensket og sådd på nytt. Denne uka er det sådd sennepssalater, neper, mizuna og rapini – som er en brokkoli-lignende bladgrønnsak som liker litt kaldere temperaturer.

Ujevn spiring

Ujevn spiring

Øverst til høyre på bildet kan man se vindpåvirkningen på spireprosent – et mindre område over flere bed har nesten ikke spiret pga kald, kraftig vind sørfra som slår over bakketoppen. Eller kanskje det er en ufo som har vært på besøk?

 

 

 

 

Gammel hypperedskap

Gammel hypperedskap

Jeg har vært på rundtur med landbruksrådgivningen og tre andre nyoppstarta andelslandbruk til to veletablerte andelslandbruk denne uka: Sverdstad i Sandefjord, og Øverland i Bærum. Veldig inspirerende! Skal bli gøy å begynne å planlegge neste år sammen med dere med ny kunnskap og inspirasjon på tegnebrettet.

Gammelt utstyr funger fortsatt bra! På Sverdstad andelsgård i Sandefjord brukes fortsatt det gamle hyppeutstyret til traktoren, slik som hos oss – men vi har hakket nyere utgave;)

 

 


Fugleliv

Det er mange fugler som holder til rundt og på jordet. Som nevnt har duene og kaiene raidet jordet noen omganger, men det er også flere småfugler som skvetter rundt, svaler og linerler for eksempel. På fredag var det også en mindre rovfugl som sirklet rundt, trolig en sivhauk. Forleden fant jeg en ungmåke uten bein(!) i åkeren. Den klarte ikke fly eller bevege seg særlig. Den var ikke blodig, men det var kun små beinstumper igjen der beina skulle ha vært. Et mysterium hva den har blitt utsatt for. Forsøkte mate den og gi den vann over flere timer, hvor den glupsk hev innpå, men kastet opp maten flere ganger. Etter rådføring med flere ble det dessverre avliving som ble skjebnen til denne amputerte stakkaren.

Av andre fuglehistorier ble det funnet en inntørka flaggspett under luking i nepene, og det er en beksvart due som har holdt til på jordet denne uka. Trolig en variant av bydue, like lite skvetten og samme fasong/størrelse. Den har et noe trolldomsaktig over seg, og vi får håpe den bringer lykke;) Det er siste pip fra Dysterjordet.

andelslandbruk@dysterjordet.no

Leave a Reply Text