Takk for høsttakkefesten
God, selvdyrket mat, egenkomponert meny, samskaping og god stemning var i fokus da over 60 andelshavere med gjester møttes på Vitenparken lørdag kveld.
Maten stod naturlig nok i fokus. Vår gartner og kokk Håkon hadde komponert menyen basert på våre egne grønnsaker. Fokus på rene smaker, ikke så avansert sa han – men det var avansert nok! Alt ble gjort på dugnad; innhøsting, kutting og forbereding, dekking av bord, servering, rydding og oppvask.
Barna lekte, tegnet og sprakk ballonger. Hele middagen ble avsluttet med et bugnende kakebord!
Håkons ca-oppskrifter, mengder må du gjette/smake deg fram til!
Forrett: Purreløksuppe med pepperrotskum og persilleolje
Sellerirot
Kokosmelk
Potet
Olje
Pepperrot
Salt og pepper
Persille (eller bladene fra persillerot)
Nøytral olje (raps, solsikke osv)
-
Del purren på langs og rens godt. Hakk i grove biter og ha det grønne og hvite hver for seg. Ha litt olje i en stor kjele og varm opp. Ha i det grønne. Det hvite steker du i litt olje i en mindre kjele. Ha på medium varme og rør rundt så det ikke brenner seg. Når purreløken er blitt myk har du i litt vann, sellerirot i terninger og potet og koker opp. La koke i 20 minutter. Ha så i kokosmelk og kjør glatt med stavmikser. Smak til med salt og pepper.
-
Du gjør det samme med den lille kjelen med hvit purre (samme ingredienser og prosedyre), men ha også i en del revet pepperrot (eller fra tube). La denne være litt tykkere enn suppa.
-
Kjør 1 del grovhakket persille (ikke så mye stilk – der er det mye vann) og 3 deler olje (vekt) i en mikser. Ha så blandingen i en kjele og varm opp til ca 70-75 C til oljen slipper persillepartiklene. Da får du en irrgrønn farge og mye smak. Sil gjennom et kaffefilter eller kjøkkenhåndkle. Ha oljen på glass eller boks og oppbevar kaldt. Restene kan du lage pesto av. Oppbevarer du oljen i fryseren mellom hver gang du bruker den holder den veldig lenge. Den smelter veldig fort siden det er for det meste fett. (Denne prosedyren kan du bruke for mange forskjellige grønne urter, feks dill. Du kan også bytte ut en del av urtene med spinat for fargen sin skyld).
-
Servering: Ha litt suppe i en skål, skum opp den hvite kremen og ha et par spiseskjeer over den grønne suppa. Drypp på litt persilleolje til slutt.
Hovedrett: Bakte rotfrukter, kålsalat, syltet karamellisert løk, grønnkålsalsa
Bakte røtter
Rødbeter
Persillerot
Kålrot
Potet
Vask grønnsakene, skrell kålroten. Bland grønnsakene med olje i en bolle. Strø på salt, kutt som du vil og bak i ovnen. De ulike grønnsakene har litt ulik baketid – og det kommer også litt an på hvor store bitene er.
Rødbeter: 180 C i ca 30 min
Persillerot: 180 C i ca 15 min
Kålrot: 180 C i ca 20 min
Potet: 200 C i ca 30 min
Kålsalat
Grønn og rød hodekål
Fennikel
Rapsolje
Eplesidereddik
Grov sennep
Salt og pepper
Riv kål og fennikel fint med en mandolin eller ostehøvel, kjøkkenmaskin eller lignende. Bland med olje, eddik og litt grov sennep – gjerne hjemmelaget;) Smak til med salt og pepper. Kan også smakes til med litt honning hvis du vil ha mer sødme.
Syltet karamellisert løk
Løk
Eddik
Sukker
Vann
Litt olje
Grønnkålsalsa
Grønnkål, ulike typer
Eple
Gulrot
Hvitløk
Raps- eller solsikkeolje
Eplesidereddik
Honning
Salt og pepper
Kjør hvitløk, olje, eddik, honning og litt salt/pepper i en kjøkkenmikser til det er godt blandet. Ha så i resten av ingrediensene og kjør til det er en grov salsa. Smak til med søtt/salt/surt.
Dessert: Rabarbrasorbet
Sukker
Vann
(Glukose)
Lag en sukkerlake med 50/50 vann og sukker. Varmes opp under omrøring. (Hvis du har i litt glukose får sorbeten en mer kremete konsistens og munnfølelse.) Hakk rabarbraen i biter og kjør glatt i en kjøkkenmikser. Bland rabarbra og sukkerlake, frys i ismaskin – eller en beholder som du rører i hver halv time etter at du har satt den i fryseren (for å knuse iskrystallene som dannes og få en mindre kornete konsistens).