Takk for høsttakkefesten

IMG_2818God, selvdyrket mat, egenkomponert meny, samskaping og god stemning var i fokus da over 60 andelshavere med gjester møttes på Vitenparken lørdag kveld.

 

 

 

 

 

IMG_2810Maten stod naturlig nok i fokus. Vår gartner og kokk Håkon hadde komponert menyen basert på våre egne grønnsaker. Fokus på rene smaker, ikke så avansert sa han – men det var avansert nok! Alt ble gjort på dugnad; innhøsting, kutting og forbereding, dekking av bord, servering, rydding og oppvask.

 

 

 

IMG_2761Barna lekte, tegnet og sprakk ballonger. Hele middagen ble avsluttet med et bugnende kakebord!

 

 

 

 

 

Håkons ca-oppskrifter, mengder må du gjette/smake deg fram til!

Forrett: Purreløksuppe med pepperrotskum og persilleolje

forrettPurre

Sellerirot

Kokosmelk

Potet

Olje

Pepperrot

Salt og pepper

 

Persille (eller bladene fra persillerot)

Nøytral olje (raps, solsikke osv)

  1. Del purren på langs og rens godt. Hakk i grove biter og ha det grønne og hvite hver for seg. Ha litt olje i en stor kjele og varm opp. Ha i det grønne. Det hvite steker du i litt olje i en mindre kjele. Ha på medium varme og rør rundt så det ikke brenner seg. Når purreløken er blitt myk har du i litt vann, sellerirot i terninger og potet og koker opp. La koke i 20 minutter. Ha så i kokosmelk og kjør glatt med stavmikser. Smak til med salt og pepper.

  2. Du gjør det samme med den lille kjelen med hvit purre (samme ingredienser og prosedyre), men ha også i en del revet pepperrot (eller fra tube). La denne være litt tykkere enn suppa.

  3. Kjør 1 del grovhakket persille (ikke så mye stilk – der er det mye vann) og 3 deler olje (vekt) i en mikser. Ha så blandingen i en kjele og varm opp til ca 70-75 C til oljen slipper persillepartiklene. Da får du en irrgrønn farge og mye smak. Sil gjennom et kaffefilter eller kjøkkenhåndkle. Ha oljen på glass eller boks og oppbevar kaldt. Restene kan du lage pesto av. Oppbevarer du oljen i fryseren mellom hver gang du bruker den holder den veldig lenge. Den smelter veldig fort siden det er for det meste fett. (Denne prosedyren kan du bruke for mange forskjellige grønne urter, feks dill. Du kan også bytte ut en del av urtene med spinat for fargen sin skyld).

  4. Servering: Ha litt suppe i en skål, skum opp den hvite kremen og ha et par spiseskjeer over den grønne suppa. Drypp på litt persilleolje til slutt.

Hovedrett: Bakte rotfrukter, kålsalat, syltet karamellisert løk, grønnkålsalsa

hovedrett

Bakte røtter

Rødbeter

Persillerot

Kålrot

Potet

Vask grønnsakene, skrell kålroten. Bland grønnsakene med olje i en bolle. Strø på salt, kutt som du vil og bak i ovnen. De ulike grønnsakene har litt ulik baketid – og det kommer også litt an på hvor store bitene er.

Rødbeter: 180 C i ca 30 min

Persillerot: 180 C i ca 15 min

Kålrot: 180 C i ca 20 min

Potet: 200 C i ca 30 min

Kålsalat

Grønn og rød hodekål

Fennikel

Rapsolje

Eplesidereddik

Grov sennep

Salt og pepper

Riv kål og fennikel fint med en mandolin eller ostehøvel, kjøkkenmaskin eller lignende. Bland med olje, eddik og litt grov sennep – gjerne hjemmelaget;) Smak til med salt og pepper. Kan også smakes til med litt honning hvis du vil ha mer sødme.

Syltet karamellisert løk

Løk

Eddik

Sukker

Vann

Litt olje

Skrell løken og del i to på langs. Stek snittflaten til den er godt karamellisert. Lag en 1-2-3 syltelake (1 del eddik, 2 deler sukker, 3 del vann) som du koker opp. Hell over løken og la stå kaldt i minst et døgn. Ta løkkoppene fra hverandre før servering.

Grønnkålsalsa

Grønnkål, ulike typer

Eple

Gulrot

Hvitløk

Raps- eller solsikkeolje

Eplesidereddik

Honning

Salt og pepper

Kjør hvitløk, olje, eddik, honning og litt salt/pepper i en kjøkkenmikser til det er godt blandet. Ha så i resten av ingrediensene og kjør til det er en grov salsa. Smak til med søtt/salt/surt.

Aioli
Vann fra 1 boks kikerter og en spiseskje kikerter
1 ts sitronsaft
1 ts dijonsennep
2-3 fedd hvitløk
5 dl nøytral olje
salt
Kjør alt unntatt olje i mikser, tilsett så olje sakt i en tynn stråle mens mikseren går på middels fart. Kan også bruke miksmaster.

Dessert: Rabarbrasorbet

dessertRabarbra

Sukker

Vann

(Glukose)

Lag en sukkerlake med 50/50 vann og sukker. Varmes opp under omrøring. (Hvis du har i litt glukose får sorbeten en mer kremete konsistens og munnfølelse.) Hakk rabarbraen i biter og kjør glatt i en kjøkkenmikser. Bland rabarbra og sukkerlake, frys i ismaskin – eller en beholder som du rører i hver halv time etter at du har satt den i fryseren (for å knuse iskrystallene som dannes og få en mindre kornete konsistens).

Comments are closed.