Juni på jordet

Første høstemelding er rett rundt hjørnet!

Dagene har gått, sola har skint, og regn har endelig falt. Tunnelen og mye av vanningsanlegget er montert. Det aller meste av såvare og småplanter som skal sås/plantes nå er i jorda. Ugresset har begynt å spire, og snart er det klart for første innhøsting. Vi gir plantene en uke til med finvær, så får de fetet seg opp litt til før de havner på bordet ved fellesferiens start. (Vil trolig være litt ulike salater, løpstikke, salvie og gressløkblomster og kanskje litt til!)

Dugnadsglede

Dugnadsglede

Arbeidet på jordet har vært intenst den siste måneden, og litt i rykk og napp, – siden det meste av utplanting og såing må justeres etter været. Da blir det plutselig veldig mye som skal gjøres i dagene før og etter regn. Og regn har det ikke vært mye av. Det var nesten ikke regn mellom midten av mai og midten av juni. Det har påvirket planteveksten, og også spiringen – så blir nok en del salat som er moden i fellesferien i år også (Det blir sådd masse nye salat i løpet av sommeren som vi kan høste utover i sesongen også). Men nå er forholdene gode, småplantene stortrives i den fuktige jorda etter siste ukes nedbør og det dukker opp nye spirer av alt mulig rart hver dag!

Dugnadene har hatt godt oppmøte, og vi har fått gjort veldig mye allerede i denne sesongen, sammenlignet med i fjor. Gartnergruppa tar ansvar for noen av lukedugnadene (tusen takk!). Husk at det kanskje er behov for litt ekstra hjelp i fellesferien – når alle er bortreist. Så hvis du er hjemme i sommer må du gjerne fylle opp dugnadskvoten din på jordet.

Tunnelen er enda ikke 100 % ferdig, men har nå begynt å bli innredet med både tomat, chili og gresskar/squash. Der skal det bli fint å dekke langbord til høsten!

Såing av bondebønner

Såing av bondebønner

Potetene har begynt å stikke hodet opp av jorda, og hyppes de nærmeste dagene. Å hyppe poteter betyr at man skyver jord over dem, for å hindre lyset å slippe til så de blir grønne (og svakt giftige) i skallet, – og man får bekjempet ugresset.

Ugresset har nemlig også gode forhold nå, men det er under kontroll. Lukedugnadene har vært effektive, – og det har fungert godt å ta for seg felt for felt, – og ikke gjøre alt på en gang!

Skadedyr har ikke voldt altfor store skader så langt. I fjor var det duer, jordlopper, kålsommerfugl og åkersnegl/brunsnegl som spiste en del av avlingen, særlig kålplantene. Verstingene i år er kålmøllen, som har angrepet i store armeer. Det er en liten hvit møll som legger egg under bladene på vekster i kålfamilen. Eggene klekkes og blir til larver, og det er disse som gafler innpå med brassica (kål). En god del småplanter som stod i pluggbrett ble spist opp, deriblant all kålroten, dessverre. Vi har sådd ny kålrot, og forhåpentligvis får den stå i fred, vokse fort – og klare seg uten sykdommer og skadedyr. Mange planter som allerede var

plantet ut ble også angrepet, men det ser ut til at de fleste nå klarer seg greit. Insektsnettet holder det meste flyvende unna, så det har vært en god investering. En god del asiatisk bladgrønt gikk i stokk med en gang det bråvarme været kom. Men det sår vi på nytt igjen til høsten. Jordloppene har forsynt seg litt (de gnager små hull i bladene på brassica), men det ser ut til at de fleste plantene klarer seg greit. Duer og kaier har såvidt dratt opp litt bønne- og ertespirer, men forhåpentligvis holder fugleskremslene dem unna.

Barnejordet begynner å ta form og det har kommet mye i jorda der også. De eneste jordbærplantene på jordet er forbeholdt de minste;)

Det er litt småløk igjen å sette, og noe gresskar, squash og tomat igjen å plante de nærmeste dagene, men ellers går arbeidsdagene på jordet nå mer og mer over i lukemodus. Vi håper på perfekt grovær (varmt, mye sol – og litt regn innimellom) og rikelig avling!

andelslandbruk@dysterjordet.no

Leave a Reply Text