Takk for høsttakkefesten!

IMG_4689aFredag 9. oktober samlet over 50 store og små andelshavere seg til fest på Samfunnet i Ås. Etter en
velkomstdrikk med eplemost med polkabete intok vi en treretters middag, komponert og kokkelert av vår fantastiske gartner, Håkon Mella.

 

Frode og Håkon

Frode og Håkon

Mange var imponert over hvor godt og variert et vegetarmåltid basert på våre egne råvarer kunne være, og ville selvfølgelig ha oppskriftene! De finner du lenger nede. Når vi hadde spist fikk vi opp kokkene, og sang Grønnsaksspisevisa for dem.IMG_4679a

Festen laget vi sammen. Noen var med å høste grønnsaker, noen gjorde i stand og dekket bord, noen hadde bakt kake, noen serverte og ryddet og noen tok oppvaska. En spesiell takk til Camilla som huset oss på Samfunnet, og til Gunnar for fine bilder. En av gjestene hadde laget nydelig dolma med mangoldblader. Skikkelig bra jobba!

Barna trengte ikke å sitte stille så lenge ved bordet, de lekte og tegnet. Tydelig at de har vært på jordet!

IMG_4694a IMG_4695a IMG_4696a

Og etterpå var det selvfølgelig kaffe og kake, og for et kakebord! Her var det både gulrot-, rødbete- og squashkake, stor takk til kakebaker’ne!

IMG_4683b

OPPSKRIFTER

Forrett

MizunForrett: Mizunasalat med maltglasert svartrot, jordskokkpurè, jordskokkchips, jordskokkkrokan, spiselige blomster og honning med smak av blomster.asalat med maltglasert svartrot, jordskokkpurè, jordskokkchips, jordskokkkrokan, spiselige blomster og honning med smak av blomster.

Jordskokkrokan
Jordskokk i skiver stekes brun i litt olje. Tørkes så i 8 – 12 timer i ovn med døra litt på gløtt/eller dehydrator på ca 60 C til den er helt tørr. Kjøres i mikser til krokanpulver.

Smakssatt honning
Lavendel eller andre aromatiske urter/blomster has i en kjele med honning – la stå på svak varme i et par timer så honningen tar smak. Sil av.

Glasert svartrot
Skrell svartrot, legg den i vann med litt sitron så den ikke blir brun (oksiderer lett). Skjær i biter og gi den et oppkok på et par minutter. Avkjøl. Stek den i litt smør til den blir lett brun. Ha på maltsirup og glaser den i stekepanna til den lett karamelliseres.

Jordskokkpurè
Jordskokk kokes mør og kjøres så i kjøkkenmikser (eller bruk stavmikser) med litt smør, fløte og salt.

Jordskokkchips
Skjær jordskokk i tynne skiver med mandolin eller ostehøvel. Ha olje i en kjele, varm opp til 160 C og fritèr jordskokkskivene til gylne chips. Renn av på papir.

Salat
Vask salaten, og slyng den i et håndkle. Bland med litt olje, salt og pepper.

Pynt med ringblomst og shungikublomst.

Hovedrett
IMG_4682a
Fennikelconfit med karamellisert løk, ovnsbakte rotfrukter med persille, røkt pastinakkpurè, melkesyra kål, stekt grønnkål, salat, tørka tyttebær og grønnsakssjy med timian.

Vask alle grønnsakene. Ta vare på alt skall og avkapp og kok kraft (avkapp/skrell og vann til det dekker) på det i et par timer på medium varme.

Melkesyrna kål
(1 uke før:) Skjær (rød) kål i tynne skiver. Gni den inn med salt til væsken slipper (massèr den i 20 min) og stapp det på glass til den dekkes av sin egen væske. La stå på benken og syrne i en uke. 1,5 ss salt til 1 kg kål.

Tørka tyttebær
Tørk bærene i ovn med døra litt på gløtt/eller med dehydrator på ca 60 C i 8 – 12 timer til de er helt tørre.

Fennikelconfit
Kutt av toppene på fennikelen. Skjær i to på midten. Legg i ildfast form. Hell over olje til det nesten dekker. Ha i salt, pepper,hvitløk, litt skrell av sitron og appelsinskall.

Stek i ovn på 150 C i 1,5 t til mør.

Ovnsbakte rotfrukter
Skrell gulrøtter og neper. Kutt i staver. Bland med olje, salt og persille. Bak i ovn, 180 C i ca 20 min. Rør en gang etter 10 min.

Skrell og kok poteter og pastinakk møre (1 del pastinakk til 3 deler potet ca). Røyk grønnsakene i en stor kjele med lokk ved å legge røykespon i bunnen, en rist og så potet og pastinakk. Sett plata på fullt (husk vifta også). Når sponet begynner å ryke, setter du på lokket og lar det bli røkt i 5 – 10 minutter. Lag stappe av grønnsakene, smør, fløte og salt/pepper. Hvis du ikke vil at kjelen skal sotes ned kan du kle den på innsiden med aluminiumsfolie.

Karamellisert løk
Skrell løken og del de i to fra topp til tå. Stek i panne til de blir lett karamelliserte og brunsvarte i snittflaten. Ha i ildfast form. Hell over grønnsakskraften du har laget på avkappet. Tilsett timian og bak det i 15 min på 180 C i ovnen. Hell av kraften og ta løkbåtene fra hverandre for hånd, slik at du får “skåler” av løk. Smak til kraften med salt.

Stekt grønnkål (alle typene fra jordet)
Riv bladene av stilken og masser dem med litt salt og olje. Stek lett.

Lag salat av finskåret fennikel, polkabete og fennikeltopper. Bland med eplejuice, litt olje og salt.

Dessert
IMG_4684a
Rødbetesorbet, fennikelgele, fennikelolje, havrecrumble og rødbetesukker. Og spiselige blomster.

Rødbetesorbet
Lag juice av rødbeter i juicemaskin. Lag sukkerlake (50/50 sukker og vann – kok opp og rør til sukkeret løses opp). Ca 400 g rødbetejuice, 300 g sukkerlake og 60 g glukose (kan droppes – bare bruk litt mer sukkerlake). Bløt en plate (gjerne vegetabilsk) gelatin i kaldt vann noen minutter, skvis av vannet og ha den i den varme sukkerlaken og rør den ut. Bland med rødbetejuicen. Kjøl det ned og ha i iskremmaskin – eller frys den og rør kraftig 1 gang i timen til den er frosset, for å knuse iskrystallene under innfrysingen.

Fennikelgele
Lag juice av fennikel i juicemaskin. Bland fennikeljuice og sukkerlake 1:1. Altså en del juice til 1 del lake. Tilsett agar agar pulver (vegetabilsk geleringsmiddel laget av alger – fås kjøpt i asiabutikker bl.a.) i forholdet 1:10 (10 gram per liter væske). Kok opp og rør ut. Avkjøl. Skjær i biter ved servering.

Havrecrumble

  • 1 del havregryn
  • 1 del smør
  • 1 del sukker

Smelt smør og bland inn gryn og sukker. Ha i panne og stek gyllent enten i stekepanne eller langpanne i ovn på 175 C ca 15 min. Rør underveis.

Fennikelolje
Varm opp olje til 70 C. Ha i fennikeltopper. 1 del fennikel til 3 deler olje. Kjør glatt med stavmikser eller kjøkkenmikser. Sil av og avkjøl. (Du kan også bruke litt av oljen i grønnsakssjyen til hovedretten for å få fine grønne dråper i sjyen.)

Rødbetesukker
Dypp skall av rødbeter i sukkerlake og tørk på bakepapir i ovn 60 C med døra på gløtt i 6 timer. Kjør i kjøkkenmikser til pulver.

andelslandbruk@dysterjordet.no

Comments are closed.