Nytt fra gartner’n

Tomaten i tunnelen, juni 2018

Hei alle andelshavere. Her kommer endelig en liten statusrapport fra jordet vårt. Våren lot lenge vente på seg i år – snøen lå langt utover i april flere steder, men når våren først kom, så tok den med seg sommeren samtidig, og det har vært usedvanlig lite nedbør – og veldg høye temperaturer. det har bydd på utfordringer.

Dette med vann er den største. Særlig nå som det er innført vanningsforbud i Ås kommune. Jeg har punktvannet ørlite grann i begynnelsen av etableringen av det som har blitt plantet ut, nå etter forbudet, – med kanne. Det ser ut til å ha gått bra. Noen planter har bukket under i ørkenforholdene dessverre, men størsteparten av plantene ser ut til å ha det ok. Siden det ikke kommer noe nedbør, og vi ikke har lov til å bruke spreder er det veldig vanskelig å direkteså noe. Fikk sådd gulrot og grønngjødsel rett før vi fikk en mikroskopisk regnskyll her en mandag for litt siden, – men det ble ikke vått nok til at det har blitt særlig oppspiring dessverre. Men, det er ennå ikke for sent å så gulrot, – så vi krysse fingrene for at det kommer noen fuktige dager snart. En del av dryppvanningsanlegget er lagt ut, men jeg har kun testet det litt. Flere deler hadde sprengt i vinter og måtte byttes, – i tillegg til mange slanger var gnagd hull på (rotte i fjor).

Det aller meste av ulike kål er plantet ut. Har noe spisskål som fortsatt står i pluggbrett, men som går i jorda de nærmeste dagene. Heldigvis kjøpte jeg inn nye pluggbrett i år (Quickpot), som har store plugger. Det har gjort at de fleste småplantene har klart seg godt, selv om de har stått på vent med å bli utplantet i tørken. Da har de nok av næring i pluggen – i tillegg til at den ikke tørker så fort ut.

Nå er i vi i gang med andeler for skoler osv, og jeg har hatt flere besøk av 8. og 10. klassinger fra Ås ungdomsskole og SFO fra Rustad skole. De har fått innføring i andelslandbruk, lært om grønnsaksdyrking, – og bidratt med arbeidskraft.

Brokkoli, blomkål, kålrot, savoykål, knutekål, rosenkål, salat, mangold, løk, purre, løk, vårløk, sellerirot, stangselleri noe beter, mange typer spiselige blomster og squash har blitt plantet ut, og sukkererter og bondebønner har blitt sådd og spiret opp. Klatrebønner og tomater har blitt plantet i tunnelen, og agurker står for tur. I år blir det et sted mellom 15 og 18 ulike tomatsorter.

Lukingen er allerede i gang, og det er vel eneste fordel med tørt vær – da blir det mindre ugress (og færre snegler).

– Håkon.

*Dugnadene for juni er organisert, please check your emails. – Nat, daglig leder.

Comments are closed.