Dette dyrker vi

Hovedproduksjonen vår er grønnsaker, fra vanlige sorter som løk, gulrøtter og poteter, til mer spesielle sorter som havrerot og hokkaidogresskar. I tillegg vil vi ha noe urter og spiselige blomster, og det blir nok også noen bær etter hvert.

Vi dyrker alt etter økologiske prinsipper og søker om Debiogodkjenning. Dette innebærer at vi bruker økologiske sette- og såvarer, kun naturlig gjødsel (kortreist storfetalle fra Dyster gård), og ingen kjemiske sprøytemidler. Vekstene dyrkes i henhold til en vekstskifteplan. Det betyr at ingen vekster dyrkes samme sted hvert år, men plasseringen roteres etter vekstskifteplanen. Dette er viktig for å forebygge plantesykdommer og ugress. I vekstskifteplanen inngår felt med grønngjødsling, det vil si vekster som tilfører jorden næring. Du kan lese mer om økologisk dyrking her.

Dysterjordet 2020 crop plan map and veg list (this is the map and plant list for 2020).

Høsteregler 

Hva en andelshaver kan høste gjennom sesongen varierer. I starten av innhøstningen (mai/juni) blir det kun en liten smak til hver. Våren og sommerens lys gir oss mer fra markens grøde. Sensommer og høst gir gode avlinger. Hver uke sender gartner Håkon og daglig leder Nat, andelshaverene høstemeldinger om hva som kan høstes den uken. Husk å ta med kurver/poser/esker til å høste i og eventuelt kniv. Saks henger bak oppslagstavlen. Det vil stå grev til poteter og andre rotgrønnsaker i åkeren når dette trengs.

Hvor kan du høste? Det merkes tydelig i åker´n hvor du kan høste. Du skal KUN høste der det er merket. Det betyr at du IKKE skal høste der det ikke er merket. Noen sorter grønnsaker vokser senere enn andre og trenger lengre tid på å bli modne selv om de kanskje ser modne ut. Andre ganger er det bare noen få grønnsaker som er blitt modne og vi må vente til flere er modne før vi kan åpne for høsting slik at ikke noen får de få store og resten tar bare opp små grønnsakene som ikke er ferdig utvokst.

Se alltid etter merking i en av endene av radene før du begynner å høste.

Når kan jeg høste? Du kan høste når det passer deg. Åkeren er tilgjengelig døgnet rundt. Ser du andre på åkeren, er det hyggelig hvis dere hilser på hverandre – det bidrar ikke bare til nye kontakter, men også til skjerming mot uvedkommende.

Hvor mye kan jeg høste? Les høstemeldingen du har fått tilsendt nøye. Vi prøver også å få den Lagt ut her på nettsiden. Høstemeldingen gjelder for en uke av gangen. Der vil det stå hvor mye du kan høste per andel. En andel kan ikke deles og ukesforbruket skal gjennspeile behovet til den enkelte eier, ikke annen familie, venner eller kjente. For å kunne høste må man eie en andel, det går ikke å sende “noen andre” for å høste. De fleste ukene kan det stå at du kan høste så mye andelen spiser på en uke av en grønnsak. Andre ganger kan det stå antall grønnsak per andel. Og noen ganger kan det stå at du kan høste litt eller en smaksprøve av en spesiell grønnsak. Hovedregelen er å høste til ferskkonsum og ikke at du fryser eller legger på glass større mengder til senere bruk. Noen ganger hvis vi har mye av en grønnsak og det nærmer seg frost, kan det stå at du kan høste til konservering.

Bruk sunn fornuft! Er det mye kan du ta en del – er det lite, så vær beskjeden. Husk at det er over 150 andre andelshavere som også skal ha sin del! Er du i tvil eller lurer på noe, spør Håkon – ser du ham ikke i åkeren kan du ringe ham på 918 51 069.

Hvordan høster jeg? Vær forsiktig med plantene når du høster, slik at de ikke blir skadet. En del planter vil få gjenvekst såfremt vi høster forsiktig. Prøv å unngå å tråkke på bedene der radene står – gå mellom bedene. Tips til riktig innhøsting vil stå på høstemeldingen. Er du i tvil, spør Håkon. Planterester som er igjen etter innhøstingen kan legges igjen på bakken der du høstet det. Dette er best for meitemarken og åkeren.

Hva med bikkja og ungene? Mange barn liker å høste, ta dem med, de er velkomne, men ikke la dem høste på egenhånd før de kan lese høstemeldingen eller skiltene. Hunder kan tas med, men i bånd. Det er selvfølgelig uønsket at de tisser på grønnsakene.

Høstereglene er adoptert fra Øverland andelsgård!