10 grunner til å bli andelsbonde

Andelslandbruk har blitt populært over hele Norge de seneste årene, og antallet andelsbønder øker år for år. Å være med i et andelslandbruk er både sosialt, matnyttig og lærerikt. Men hva går det egentlig ut på?

Å være andelsbonde gir deg tilgang til ferske, lokalt dyrkede og ofte økologiske grønnsaker. Som andelsbonde kjøper du en andel i et dyrkingsfellesskap for et år av gangen. Å være en del av et andelslandbruk gi mang fordeler for deg og familien, men også for miljøet, klima og lokalsamfunnet ditt. Du trenger ikke være noen ekspert på kjøkkenhage eller kunne noe om landbruk for å delta – alle er velkomne som andelsbonde.

Dysterjordet andelslandbruk går inn i sin femte sesong, og har i snitt hatt 300 andelseiere hvert år. I det siste har vi også åpnet opp for at lokale organisasjoner, skoleklasser, barnehager og lignende kan kjøpe andeler. 21. mars har vi informasjonsmøte for nye medlemmer -da håper vi at så mange som mulig kommer for å høre mer om jordet vårt og se om dette kan være noe for deg og din familie!

10 gode grunner til å bli andelsbonde:

  1. Ferske grønnsaker: du høster grønnsaker rett fra åkeren – ferskere og friskere mat finnes ikke, og grønnsaker, bær og urter smaker aller best rett etter at de er høstet.
  2. Kortreist sesongmat: å spise lokalproduserte grønnsaker i sesong er bra for miljøet.
  3. Større utvalg: grønnsaksmangfoldet på Dysterjordet er mye større enn i butikken. Du vil garantert bli kjent med grønnsaker du ikke har smakt før, og som blir nye favoritter for hele familien
  4. Lærerikt: flere og flere ønsker å lære mer om hvordan maten deres produseres. På Dysterjordet er det mange barnefamilier, og mange ønsker å lære barna hvor maten vår kommer fra. Vi voksne lærer også mye om dyrking og hva som skal til for å få gode råvarer på bordet.
  5. Sunnere kosthold: medlemsundersøkelsen som vi kjører etter hver sesong viser at mange av medlemmene våre spiser mer grønnsaker etter at de ble med i andelslaget enn de gjorde før – i tillegg til at de spiser flere typer grønnsaker enn tidligere. 
  6. Sosialt: som andelsbonde blir du del av et fellesskap. Vi arrangerer felles dugnader, samlinger på jordet der vi for eksempel lager suppe til alle, høsttakkefest, ulike kurs og andre sosiale sammenkomster. Medlemmene i Dysterjordet er en variert gjeng, men alle deler interessen for god mat og ønsket om å lære mer om den maten vi spiser. 
  7. Matjord vernes: flere andelslandbruk ligger i bynære områder hvor matjorda er presset av andre interesser. Dette gjelder også oss på Dysterjordet. Andelslandbruk gir forbrukere forståelse og engasjement for viktigheten av å dyrke og verne om den verdifulle matjorda. Ved å bli med i et andelslandbruk som vårt, støtter du din lokale bonde. 
  8. Positivt for miljø og klima: Dysterjordet dyrker etter økologiske prinsipper og er Debio sertifisert. Dette betyr at vi hverken bruker kjemiske sprøytemidler eller kunstgjødsel i vår produksjon. Dette er bra for mikrolivet i jorda og mangfoldet på åkeren er bra for insektene. Veien fra jord til bord er kort og klimaavtrykket blir mye mindre enn ved importerte grønnsaker. 
  9. Fysisk arbeid i frisk luft; de fleste andelslandbruk er basert på at andelshaverne bidrar med noen timer dugnad per år. På Dysterjordet bidrar hver andelseier med 6 timer dugnad per sesong. Dette dreier seg om alt fra såing og setting av planter på våren til luking og andre praktiske oppgaver. 
  10. Glede: å være med i et andelslandbruk oppleves som meningsfylt, spesielt i en tid med dystre miljøbudskap. Det å være i kontakt med jorda gjør oss til og med lykkeligere!

Velkommen til informasjonsmøte 21. mars, kl17. På NMBU, Sørhellinga bygningen, SU105.

Jordskokk suppe på jordet, et sosial arrangement hvert år.

Comments are closed.